Chiliens rejse Jorden rundt

.  .  .

Da Danmark var nået til den tidsperiode vi kalder for Jæger- og Ældre stenalder omkring 7.500-6.500 f.kr og hvor menneskene her blandt andet levede af bær og vilde planter, voksede der på den anden side af Jorden på et lunere kontinent, Sydamerika, en anden vild plante med bær som blev spist af befolkningen der.

Nogle af de tidligste arkæologiske fund af chili er fra Ecuador og Mellemamerika. Det er helt absurd spændende at tænkte på hvordan chilien fra at være de vilde planter der voksede omkring Amazonfloden og dens delta, i dalene og på siderne af Andesbjergene samt dybt inde i regnskovene siden har spredt sig til hele kloden til de mange varianter der findes i dag.

Først med de eventyrer der rejste ud fra Europa og udforskede verden og siden hjembragte disse planter og deres frø, til at det i dag er Indien der står for den største kommercielle produktion af chili.

Historien er fantastisk og der findes utallige kilder af bøger, artikler og hjemmesider som giver lige så utallige versioner af chiliens oprindelse og udbredelse.

En anden bonus udover at chilien blev et vidunderligt krydderi med dens styrke og smag i madlavningen, var at den hurtigt efter ankommet til Europa, også blev benyttet til healing  samt eksperimenteret medicinsk med i klostrene af munkene.

Her opdagede de snart chiliens forbavsende gode egenskaber samt hvilken effekt og fordele Capsaicin havde. Chilien blev blandt andet brugt mod smerter, selvom det kan lyde lidt underligt i og med at alle os som har taget en ordentlig bid af en stærk chili ville sige det modsatte.

Rejsen ind i vores hjerter

Enten så elsker man chili eller også så gør man ikke, hvor banalt det end lyder.

Selv blev jeg for alvor introduceret til chili af vietnamesiske børn og unge i slutningen af 70´erne. De var kommet til Danmark som flygtninge i de sidste dage af Vietnam krigens fald. De kom sammen med journalisten Henning Becker der havde taget alle disse børn med sig i ’bagagen’ da han selv flygtede fra Saigon. De blev herefter fordelt rundt i landet da gruppen af børn og unge var på over 200. En del af denne gruppe kom til Haslev, hvor jeg den gang boede.

Fik et fritidsjob hos Dansk Flygtningehjælp, hvor jeg af disse unge mennesker lærte mange nye spændende krydderier at kende, blandt andet at chili var en dagligdags fornøjelse at indtage.

Andre har sikkert også en lang erfaring med chili, mens for andre er den af nyere introduktion. Chiliens store udbredelse i verden har gjort at den bliver mere og mere normal i vores daglige madlavning, også her i Danmark.

Yderlig bonus ved chilien udover at den er skøn gastronomisk, er at den også vinder mere og mere indpas i medicinalindustrien. Forskere verden over studerer dens virkning på mange forskellige sygdomme og capsaicinen som er det virkningsfulde i chilien, bruges allerede i salver og plastre til behandling af smerter.

Når først, chilien er rejst ind i ens hjerte bliver den der.

.  .  .

Jordbær

Copyright © 2017-2018 CHILiKON