Opskrifterne…

er kommet til fordi jeg aldrig selv rigtig har kunnet finde ud af at følge en opskrift præcis som beskrevet i diverse kogebøger. Har altid proppet et eller andet i som ikke står i opskriften, hvilket så gør at når jeg har lyst til igen at lave f.eks. saucen eller chutneyen påny skal begynde forfra. Nogen gange har jeg ikke en gang haft en opskrift, men bare tænkt at dit og dat lyder til at blive spændende sammen, og det er som regel gået ganske fint, der har været kun få gange at det gået helt galt. Fordi jeg ikke kan huske, begyndte jeg derfor for et par år siden at notere ned sporadisk de ting jeg lavede, og efterhånden er det blevet til en del, og det er der blandt andet kommet disse opskrifter ud af som alle kan hente ned, og dermed få glæde af hvis de også er vild med chili som er en ingrediens i alle – god syltning.

Chilimix Sharwarma Sauce

Ingredienser:
  • 1 liter Chiliflager
  • 2 friske røde stærke chilier – meget fint hakkede
  • 1 glas Sensommer Chutney (en af mine tomatopskrifter) som evt. kan erstattes af et glas hakkede tomater tilsat 1 meget finthakket løg, lidt rødvin og en masse krydderier efter eget valg
  • 2 store dåser tomatpuré
  • 2 fed knust hvidløg
  • 4 dl god olie
  • 2 spsk. Citronsaft og lidt revet skal
  • 1 lillefinger fint revet ingefær
  • Salt
  • Atamon

Find en gryde frem og hæld en smule olie i samt tomatpuréen og svits det godt sammen i 1-2 minutter og kom herefter puréen over i en lille skål. Forsæt nu med at hælde resten af olien i gryden sammen med den fint hakkede chili og chiliflagerne og lad det småsimre samtidig tilsættes de knuste hvidløg og ingefæren. Vær OBS på at massen ikke brænder på så brug lav varme under omrøring til det simrer. Tilsæt puréen igen og bland det hele godt sammen og smag til med citronsaften og salt. Når du er tilfreds med smagen hældes over i rene skoldede og Atamon-skyllet glas. Lukkes straks og køles af.

Portionen giver to 500 cl glas og et enkelt 750 cl så halvér den hvis du ikke er storforbruger af chilisauce.

 Lad Chili sauce Shawarma stå i et par dage før du bruger af den. Den kan holde sig i hvert fald et års tid.

Chili sød sauce ala Lingham´s

Ingredienser:
  • 300 g stærke røde chilier – hakket
  • 1 rød peberfrugt – hakket
  • 2 dl eddike – klar
  • 2 dl vand
  • 600 g rørsukker
  • 1 tsk. Salt
  • Atamon

Vask chilierne og skær enderne af og hak dem let. Rens peberfrugten og fjern stok og frø. Hak den fint. Find en gryde og kom alle ingredienser i undtagen Atamon. Lad det koge op ved middelvarme og lad det hele simre en 3-5 minutter, sigt saucen så frø fra chilierne fjernes og lad herefter sauce simre lidt længere til chili saucen har den tykkelse du ønsker den skal have. Hældes på rene, skoldede Atamon-skyllede flasker eller glas. Lukkes straks og køles af.

Lad Chili saucen stå i et par uger før du bruger af den. Den kan holde sig i hvert fald et års tid

Chili lage – grundopskrift

  • Rens og flæk de chilier som du ønsker at bruge.

Jeg har brugt disse:

  • 1 glas 200 ml – 1 stor håndfuld Chili Citron
  • 1 glas 200 ml – 1 stor håndfuld Habanero Orange
  • 2 glas 200 ml – 2 store håndfulde Chili Cheyenne
  • 2 glas 220 ml – 2 store håndfulde Hot Lemon

Når du er klar med chilierne kommes disse i hver sin skål og de skoldes med kogende vand i knap et minut.

De fiskes op og kommes på rene skoldede Atamon-skyllede glas.

Kom alle nedenstående ingredienser i en gryde og kog op. Lad lagen småsimre i 5-10 minutter.

  • 5 dl god hvidvin
  • 5 dl klar eddike
  • 1 tsk. Knust sort peber
  • 4 tsk. salt
  • 7 spsk. Rørsukker

Hæld lagen over chilierne og glassene lukkes med det samme og stilles til afkøling.

Smager bedst efter 1-2 uger – så har chilierne taget smag af eddiken

Atamon – brug konserveringsmidlet efter vejledningen bag på flasken.

Syltede Jalapeños og Lang Rød HD

.

Ingredienser:
  • 3-4 store røde Chili Jalapeños
  • 3-4 store Lang Rød HD* – eller Chili Long Red Slim Cayenne
  • 1 lillefinger fint hakket Ingefær
  • 2 fed Hvidløg – finthakket
  • 3 dl klar eddike – eller nok til at dække chilierne nå de er kommet på glas!
  • 100 g rørsukker
  • 1-2 tsk. Salt
  • Hel sort peber
  • 4 stk. Laurbærblade
  • Atamon

Skær de vaskede chilier i skiver 3-5 mm tykke. Hak ingefær og hvidløg.

Kom eddike, sukker, og salt i en gryde og kog op. Tilsæt herefter chili, ingefær og hvidløg og lade blandingen koge 1-2 minutter.

Fisk chilierne op og kom dem på skoldede Atamon skyllede glas hvori der er lagt 5-10 stk. hele sorte peberkorn og 1-2 laurbærblade i bunden. Når du har proppet glassene til 0,5 cm fra toppen hældes den kogte lage over til den dækker chilierne. Glasset lukkes med det samme og stilles til afkøling. Portionen giver 2 små glas.

Smager bedst efter 1-2 uger – så har chilierne taget smag af eddiken. Chili Jalapeños og Lang Rød HD* se fanen ’Mine chili’ på hjemmesiden

Tomatchutney m/citron og chili

Ingredienser:
  • 1 kg tomater
  • 3 økologiske citroner – strimler og saften
  • 2 chilier
  • ½ dl. Vand
  • 750 g rørsukker
  • 2 tsk. salt
  • 2 dl æblecidereddike
  • En smule Atamon i samt til skylning af glas

Start med at skære tomaterne i kvarte. Riv med et juliennejern strimler af de vaskede økologiske citroner og pres herefter saften af citronerne. Skær chilierne i strimler – husk at rens chilien for frø.  

Kom det hele i en gryde og kog op. Lad det simre i 20-30 minutter og blend groft med stavblenderen. Lad det herefter simre til chutneyen tykner. Dette kan tage fra 30 minutter til 2 timer afhængig af tomaternes vandindhold og hvilken varme det hele simrer på. Tjek grydens indhold jævnligt og når det har tyknet til en cremet konsistens hældes chutneyen på Atamon-skyllede glas. Vær OBS på at det er meget, meget varmt så du ikke brænder dig. Brug helst en tragt med stor åbning til dine glas, så er det lettere.

Lad chutneyen stå i et par dage til den har sat sig.

Ketchup – Chili

Ingredienser:
  • 1 kg tomater – modne og groft hakket
  • 2 æble – groft hakket
  • 2 store løg – groft hakket
  • 2 fed hvidløg – groft hakket
  • 2 røde peberfrugter – groft hakket
  • 2-3 dl æblecidereddike
  • Et skvæt Sherry
  • 100-200 g rørsukker
  • 1-2 tsk. Frisk revet ingefær
  • ½ tsk. Revet Muskat
  • Basilikum – en håndfuld frisk
  • 1-2 tsk. Salt
  • 1-2 tsk. Sort hel Peber som knuses i en morter
  • 3 stærke Chili som er renset og hakket groft
  • Olivenolie
  • Atamon

Kom olie i en gryde og svits løg og hvidløg godt sammen – de må ikke tage farve og når løgene er glasklare. Herefter tilføjes tomaterne og resten af ingredienserne minus Atamon. Når det hele koger skrues ned for varmen og lad småsimre et par minutter inden du tager stavblenderen og jævner.

Tag en ny gryde og sigt det hele igennem denne så alle frø, skind og større klumper bliver sigtet fra. Varm ketchuppen op på ny og smag til med det som mangler af salt, sukker, eddike m.v. Når smagen er som du ønsker den skal være lader du ketchuppen stå og simre under konstant omrøring til den har den konsistens du ønsker din ketchup skal have.

Kommes straks på rene skoldede og Atamon-skyllede flasker eller glas og portionen giver ca. 1 liter ketchup. Vær OBS på at det er meget, meget varmt så du ikke brænder dig.

Brug helst en tragt der passer til åbningen i dine flasker eller glas, så er det lettere. Tomater og chili er fra haven og flaskerne fra IKEA.

Lad ketchuppen stå i et par dage til den har sat sig. Den kan holde sig i hvert fald et års tid

Ketchup – Rustik

Ingredienser:
  • 8 små stærke Habanero Orange fint hakkede – eller chilier efter smag og styrke
  • 500 g tomater – modne og groft hakkede
  • 500 g gulerødder – fint hakkede
  • 2-3 rødløg – fint hakkede
  • 2-3 fed hvidløg – groft hakkede
  • 2 grønne og 1 rød peberfrugt – fint hakkede
  • 1 liter vand
  • ½ dl limesaft
  • ½ dl klar eddike
  • ½ dl portvin
  • 2 spsk. God olie
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • Salt, peber og sukker efter smag
  • Atamon

Kom olie i en gryde og svits løg og hvidløg godt sammen – de må ikke tage farve og når løgene er glasklare. Herefter kommes de fint hakkede gulerødder og vandet i. Lad det koge op og simre til gulerødderne er møre.

Tilsæt tomaterne, peberfrugt og chilierne sammen med de andre ingredienser der mangler minus Atamon.

Når det hele koger skrues ned for varmen og lad småsimre 15 minutter inden du tager stavblenderen og jævner til en rustik ketchup, det vil sige at du blender groft.

Smag til med salt, peber og eventuelt sukker hvis du ikke kan lide ketchup syrlig og stærk.

Kommes straks på rene skoldede og Atamon-skyllede flasker eller glas portionen giver ca. 2,5 ltr. Ketchup.

Vær OBS på at det er meget, meget varmt så du ikke brænder dig. Brug helst en tragt der passer til åbningen i dine flasker eller glas, så er det lettere.

Lad ketchuppen stå i et par dage til den har sat sig før du bruger den.

PDF opskrifter

‘Indigo Rose’ tomatmarmelade

Ingredienser:
  • 1 kg ’Indigo Rose’ Tomater
  • 2 chili ’Royal Black’ og 1 chili ’Vampire’
  • 300 g frosne ’Vores bær’
  • 1 Lime
  • 500 g sukker med pektin
  • 1 tsk. knuste nelliker
  • 1 knust Anis
  • En håndfuld jordbærmynte
  • ½ vaniljestang
  • Atamon

Skær tomaterne i kvarte. Tag stokken ud af chilierne og hak dem let. Kom nelliker og anis i en morter og knus dem. Hak mynten let og tag saften af limefrugten.

Kom det hele i en gryde sammen med sukker og kog op. Lad det simre et minuts tid og tag derefter stavblender og kør igennem massen. Kom gryden tilbage på komfuret og kog op igen. Tilføj herefter vaniljekornene. Skum af hvis nødvendigt inden du fylder på glas.

Fyld på skoldede glas der er skyllet med Atamon.

Fik ca. 1,5 liter ud af portionen.

Chili Æble Tomat marmelade

Ingredienser:
  • 1 kg ’Crushed Heart’ tomater
  • 2 chilier ‘Maule´s Red Stribet Mols’ og ‘Tehrani’
  • 3 grønne syrlige æbler
  • 400 g sukker med pektin
  • En håndfuld æblemynte
  • 1 skvæt portvin
  • Atamon

Skær tomaterne i kvarte og ligeså med æblerne. Tag stokken ud af chilierne og hak dem let. Hak mynten.

Kom det hele i en gryde sammen med sukker og kog op. Lad det simre et minuts tid og tag derefter stavblender og kør igennem massen. Kom gryden tilbage på komfuret og kog op igen. Skum af hvis nødvendigt inden du fylder på glas.

Fyld på skoldede glas der er skyllet med Atamon.

Fik 1 liter ud af portionen.

Chili Lime Tomat marmelade

Ingredienser:
  • 1 kg små modne blomme/cocktail tomater
  • 2 chilier mellemstærke
  • 500 g sukker med pektin
  • 1 lime (saften)
  • 1 tsk. knuste nelliker
  • 1 tsk. muskat
  • En håndfuld ingefærmynte
  • ½ vaniljestang
  • Atamon

    Skær tomaterne i kvarte. Tag stokken ud af chilierne og hak dem let. Kom nelliker og muskat i en morter og knus dem. Hak mynten.

    Kom det hele i en gryde sammen med sukker og kog op. Lad det simre et minuts tid og tag derefter stavblender og kør igennem massen. Kom gryden tilbage på komfuret og kog op igen. Tilføj herefter vaniljekornene. Skum af hvis nødvendigt inden du fylder på glas.

    Fyld på skoldede glas der er skyllet med Atamon.

    Fik 1 liter ud af portionen.

Grønsager

.

Copyright © 2017-2018 CHILiKON