Tips & Ideer


Denne side er for alle der er mangler et godt råd eller bare har lyst til at være kreativ.

Der vil være tips lige fra behandling af bladlus til hvordan du bedst tager frø fra chili og tomater, samt gode ideer på blandt andet hjemmelavede selvvandingspotter, frøposer og andet. Nogle ideer vil kunne hentes i PDF.

OBS! Alt bliver lagt på i tilfældig orden…

Tjek din chiliplanter

… dagligt for at se at de trives og om du skulle være så heldig at de har tiltusket sig bladlus. Disse små sataner har det med at flyve ind at vinduet eller overvintre i inde i dine andre potteplanters jord, for at slå til når du mindst venter det. Opdager du dem i tide og hvis der er få, så fjern og mas dem, bare de er helt væk! Har de nået at danne kolonier af mini bladlus der bare venter på at springe på alle dine planter så brug ovenstående sæbe eller køb nyttedyr der vil elske at smaske bladlusene i sig. Lader du stå til vil de overtage og det kan være svært at glæde sig over at dyrke chiliplanter, men det er altså ikke særlig vanskeligt at blive bugt med dem. Det kræver blot en lille indsats fra din side.

Behandling af bladlus

4 dl vand, ½ dl husholdningssprit og ½ dl brun sæbe rystes godt sammen i en forstøver og er klar til behandling af bladlus på dine chiliplanter.

Sprøjtes ikke på i stærk sol og varme, men gør det tidligt morgen eller aften og lad det sidde til næste dag hvor du herefter bruser planten for at se om der er nogen bladlus der lever endnu. Gør der det så gentag behandlingen indtil de er helt væk og dermed ikke kan ‘smitte’ andre planter.

Selvvandingspotte

Det er faktisk ganske enkelt at kreere egne selvvandingspotter/krukker til en rimelig penge. Stod en dag i IKEA sidste forår og mine øjne faldt på deres affaldsspand FNISS og tænkte den var perfekt i størrelse som ampelkrukke i min kommende tomat-sti.

Mål cirka 10 cm op fra bunden af spanden og sæt et mærke, tag herefter en tommestok og mål diameteren. Dette mål afsætter du på Styrolitpladen og tegner herefter en cirkel som du skærer ud med hobbykniven. Et lille tip er at sørge for at alle rester kommer i en affaldspose med det samme så de ikke flyver rundt.

Når du har skåret en plade som skal være ny ‘bund’ ser du om den passer ned i potten. Du vil opdage af den ikke slutter helt til kanten så skær hele kanten rundt lidt skråt så pladen passer bedre. Skær herefter en hul i midten der passer til netpotten og et hul i siden der passer til bassinslangen samt to små der passer til mikrofiberkludene. Så er alle dele klar til at blive samlet, hertil bruger du gaffatapen.

Eneste minus ved mine selvvandingspotter er at der skal ny bund i til næste sæson. De knækkede da tomat- og chiliplanterne skulle kasseres. Vil se om jeg kan få fat i en plade af hård plast til næste gang.

Frøposer

Faldt over nogle gamle clipart cd´er i en skuffe først på året og tænkte de kunne bruges til et eller andet og det de så blevet…

Klip, fold og lim din poser en hyggelig sommerdag så de ligger klar til frøtagning.

Print poser til dine chili frø herunder ↓

Du kan også hente frøposer til:

Frøtagning Chili

Første regel ved chili frøtagning er at holde de forskellige sorter strengt adskilt og ved hver skifte af chili sørge for at rense kniv og underlag så der ikke ligger frø fra forrige chilier.

Anden regel er at det er en super god ide at arbejde med handsker – eller tage chancen og gøre det uden og nyde de følgende dages brænden og svien hvis du kommer til at gnide dig i øjnene ;))

Chilierne flækkes og frøene skrabes forsigtigt ned i et åbent kaffefilter som vendes regelmæssigt den næste uges tid til frøene er helt tørre. Sørg i øvrigt for at skrive navnet på chilien udenpå kaffefilteret. Sorter halve og mørke frø fra når de er tørre og gem resten i en lynlåspose eller i en hjemmelavet frøpose. Du kan flere varianter af frøposer der kan hentes længere oppe på siden.

Frøtagning Tomat

Det er ganske enkelt at tage frø fra dine yndlingstomater. Find et glas frem og sæt en label med navn på. Har du flere forskellige tomater der skal tages frø af, så line glassene op ved siden af hinanden.

Det er meget vigtigt at du tager frø af modne tomater og KUN modne for umodne vil ikke spire. Skær tomaten over og skrab frøene ud i glasset. Hæld lidt vand i og lad det står i 3-5 dage til der kommer et muglag på toppen. Dette muglag tages forsigtig af med en teske og frøene skylles herefter i en lille sigte til de er helt rene. Lad dem tørre i 8-14 dage på et kaffefilter og gem de rene løse frø i enten et nyt rent kaffefilter hvor du har skrevet navnet på tomaten udenpå eller pak dem i små lynlåsposer ned i hjemmelavede frøposer og gem dem til du skal så næste års tomater.

Alternativ frøtagning

Skær en tomat over og skrab frøene ud på et kaffefilter og lad dem tørre med tomatsaft og det hele. Når de er tørre pakker du filteret sammen og når det er såtid så knipser du forsigtigt et frø af filteret.

Begge frøtagningsmetoder er lige gode til at få frø til næste sæson af tomater.

Chili ompotning vejledning

Herunder kan du hente en vejledning til hvordan chiliplanter bedst ompottes samt hvordan de bedst trives udenfor sommeren igennem.

Himlen

Copyright © 2017-2019 CHILiKON