Sort


Capsicum

Er det latinske navn for slægten der hører til den familie af planter der kaldes SOLANACEAE og som videnskabeligt hører til Natskygge orden SOLANALES, som består af blandt andet så forskelligartede planter som tomater og kartofler samt mange andre –  så er det familiære sådan nogenlunde på plads.

De mest almindelige dyrkede sorter er:

Capsicum ANNUUM

En af denne sorts kendetegn er at den har enkeltvis blomster hængende fra stilk. Blomsten er ensfarvet hvid. Den kan ikke have en lillafarvet støvdrager. Planten bliver omkring 60 cm høj og frøene er råhvide.

Krydsbestøver gerne og let med andre sorter af ANNUUM og CHINENSE. Sporadisk krydsbestøver den sig  med BACCATUM og FRUTESCENS, men aldrig med PUBESCENS.

ANNUUM  er tolerant overfor vejret og det betyder blandt andet at den ikke er helt så skrøbelig overfor vejrskift som f.eks. nogen af de andre sorter.

Af ANNUUM varianter er der Anaheim, Cayenne, Jalapeños samt alle søde chilier, det som populært kaldes for peberfrugt og snackpeber.

Capsicum BACCATUM

Blomsterne er hvide med gulgrønne spots og frøene er råhvide. Deres styrke ligger gennemsnitlig på SHU 30.000-50.000.

Krydsbestøves gerne og let med andre BACCATUM og sporadisk med ANNUUM, CHINENSE og FRUTESCENS – alle disse krydsbestøvninger vil være hybride. Krydsbestøver sig ikke med PUBESCENS.

BACCATUM varianter er alle de som har Aji stående foran navnet, de kaldes også for Andean og stammer alle fra området omkring Andesbjergene, andre varianter er Brazilian Starfish og Lemon Drop

Capsicum CHINENSE

Har grønlige blomster der hænger i klaser og har lilla støvdragere. Frøene er råhvide. Planten bliver ikke så høj og har et kompakt busket udseende. Denne sort tåler mere varmt klima end de andre. Den kan dog udmærket trives under danske forhold hvis den stilles lidt beskyttet for vind og regn.

Krydsbestøves gerne og let med andre CHINENSE og ANNUUM og sporadisk med BACCATUM og FRUTESCENS. Krydsbestøver sig ikke med PUBESCENS.

De stærkeste chili varianter findes hos sorten CHINENSE og tæller blandt mange Habanero, Naga, Trinidad og Scotch Bonnet.

Capsicum FRUTESCENS

Grønlige blomster der sidder enkeltvis i stilk og chilien vokser opad. Frøene er råhvide. Planten er busket af udseende og den får små stærke chilier. En dekorativ plante i vindueskarmen året rundt.

FRUTESCENS bestøver sig kun sporadisk med ANNUUM, BACCATUM og CHINENSE og gerne med FRUTESCENS men bestøves ikke med PUBESCENS.

Varianter af FRUTESCENS er den mest kendte og dyrket Tabasco´en men også Thai og Malegueta er gode varianter samt Bird Eye.

Capsicum PUBESCENS

Lilla blomster og sorte frø er signifikant for PUBESCENS, andet kendetegn er at de kun kan krydsbestøve sig med andre PUBESCENS.

Sorten er heller ikke så udbredt som de andre almindelige sorter. Den har et træagtigt udseende modsat andre sorter og under rette forhold kan planten blive temmelig høj, halvandet meter eller mere er ikke ualmindeligt. Planten trives ikke i tropisk klima med for megen varme og fugt, men gerne andre steder.

PUBESCENS varianter er blandt andet tæller, Rocoto, Locoto og Manzano som egentlig bare er forskellige navne for samme variant.

Oversigt over hvilke af de mest almindelige sorter der lettest kan krydsbestøves

Han/Hun:

ANNUUM

BACCATUM

CHINENSE

FRUTESCENS

PUBESCENS

ANNUUM

Ja

Sporadisk

Ja

Sporadisk

Nej

BACCATUM

Sporadisk

Ja

Sporadisk

Sporadisk

Nej

CHINENSE

Ja

Sporadisk

Ja

Sporadisk

Nej

FRUTESCENS

Sporadisk

Sporadisk

Sporadisk

Ja

Nej

PUBESCENS

Nej

Nej

Nej

Nej

Ja

… og så er der de mere vilde og mindre kendte sorter

ABBREVIATUM · ANOMALUM · BRASILIANUM · BREVIFLORUM · BUFORUM · CABALLEROI · CAMPYLOPODIUM · CARDENASII · CERATOCALYX · CHACOENSE · CHLOROCLADIUM · CILIARE · CILIATUM · COCCINEUM · CORDIFORME · CORNUTUM · DIMORPHUM · DUSENII · EXILE · EXIMIUM · FASCICULATUM · FASTIGIATUM · FLEXUOSUM · FRIBURGENSE · GALAPAGOENSE · GEMINIFOLIUM · GLABRIUSCULUM · HOOKERIANUM · HUNZIKEZIANUM · LANCEOLATUM · LEPTOPODUM · LYCIANTHOIDES · MICROCARPUM · MINUTIFLORUM · MIRABILE · PARVIFOLIUM · PENDULUM · PEREIRAE · PRAETERMISSUM · RECURVATUM · RHOMBOIDEUM · SCHOTTIANUM · SCOLNIKIANUM · STRAMONIIFOLIUM · TETRAGONUM · TOMENTOSUM · TOVARII · UMBILICATUM · VILLOSUM · VIOLACEUM

Blomster

Copyright © 2017-2019 CHILiKON