Krydderurter


Mine krydderurter

Der findes ALverdens mange vidunderlige krydderurter og det er kun grundet pladsmangel at der ikke er flere i krydderurtebedet. De viste her på siden er alle mine valg i haven.

Basilikum

Er vild med basilikum og den kommer i mange varianter. Det er ganske få som kan tåle at stå udenfor i den danske sommer medmindre de står beskyttet for vind og regn. Men du kan få de flotteste planter og dermed høst hvis den ikke skal kæmpe mod vejret. Trives rigtig godt i drivhus eller vindueskarm. Nye planter sås hvert år eller købes i havecenter, da de ikke kan tåle frost og dermed ikke kan overleve vinteren.

Basilikum Ararat

Har grøn-purpur blade og smager af basilikum som basilikum skal. Har dog en lille snert af lakrids.

Dekorativ blandt de andre basilikum.

.

Basilikum Citron

Bladene dufter stærkt af citron og mager også derhen ad. Har små blade der skal plukkes ivrigt, så har du til gengæld også en en lækker basilikum hele sommeren..

Liflig til fisk og i dressinger.

Basilikum Genovese

Er oftest den basilikum du køber i supermarkedet.

Den har relativ store sprøde blade og smager bare godt. Sikkert også derfor den er blevet en populær og almindelig basilikum i dagligdagen. Bliver 20-60 cm høj afhængig af de vækstbetingelser du giver den.

Meget nem at dyrke.

Basilikum Græsk

Lille kompakt plante med mange velsmagende basilikum blade som kan bruges til stort set alt.

Den er endnu en uundværlig basilikum hvis man har plads til flere planter i drivhus eller vindueskarm.

Basilikum Kanel

Flot dekorativ basilikum med purpur farvede blomster og stængler. Er produktiv med dejlige kanel duftende blade.

Blade der kan bruges i eksotiske retter og andet hvor man ønsker et touch af kanel smag uden det tager overhånd.

Basilikum Mammoth

Har lidt større blade end Napolitano og de smager mere krydret i det, men den er dejlig sammen med en blanding af spinat og andet grønt i en salat, eller bare til alt i frisk udgave om sommeren som til at hente op fra fryseren om vinteren.

Prøv den hvis du ikke allerede kender til denne basilikum.

Basilikum Mrs. Burns

Virkelig skøn lemon-citron basilikum med grønne velduftende blade. Planten bliver omkring 40 cm høj og er gavmild med masser af blade der har en frisk smag af citrus.

Små fine blade som flittigt er blevet brugt i salat dressinger og på fisk.

Svær at, komme udenom i sortimentet af krydderurter.

Basilikum Napolitano

Kan lige så godt skrive det… denne basilikum faldt jeg for grundet navnet og det var kort efter jeg havde læst adskillige bøger om Napoleon og en dag sad og fumlede på Nettet efter chili, men i stedet faldt mine øjne på Basilikum. Så de frø kom i indkøbskurven grundet navnet – men efter en sommer med dem er de blevet et hit.

En Basilikum med kæmpe sprøde smagsfulde blade.

Basilikum Rød

Kan lige ane i hjørnet af billedet en af mine røde basilikum, som har fået sig en ‘udeplads’ i mit fine mini drivhus.

Dekorativ i salat og frisk på hjemmelavet pizza samt meget, meget mere.

Hvem kan få for meget basilikum.

Basilikum Thai

Har små blade som dufter meget parfumeret og stærkt af lakrids – Anis.

Smager gudskelov ikke lige så voldsomt som den dufter, men har i rimelig mængder en dejlig smag.

Mine to planter blev ikke særlig høje, men var små og kompakte med en fin høst.

Brøndkarse – rød

Dejlig og flot pynt ovenpå mad. Lidt mere bitter i smagen end almindelig karse, men på den gode måde.

Er en flerårig krydderurt hvis altså man lever under varmere himmelstrøg end den danske. Tåler ikke hård frost.

Citronmelisse

Bliver virkelig høj og er bedst bagerest i bedet eller for sig selv i en stor krukke. Højden er omkring de 80 cm. Den er flerårig og når først den har sat sig i jorden er den flittig til at så sig selv og dermed slipper for at købe en ny en gang imellem. Det er en god ide at have den i et ‘lukket’ stykke jord da den kan finde på at brede sig en del. Hvis du ikke bruger af den så ofte så klip den når den går i blomst. Er skøn i dressinger og andet, men smagen har en tendens til at forsvinde hvis den opvarmes for længe.

Citron Verbena

aka Citron Aloysia, en lille busket plante med smalle lange blade der dufter helt vildt dejligt. Klip den hvis den bliver over 30 cm så bevarer du bedst smagen. Er rigtig god i te og iste.

Planten kan ikke tåle frost, så hvis den skal overleve er det retur til vindueskarmen – altså hvis man husker det… det gjorde jeg desværre ikke.

Cola Malurt

Den skal heller ikke spises ligesom Karryplanten. Til gengæld kan den godt bruges som urt i snaps hvis man er til disse. Planten bliver pæn høj gerne en meters penge og den dufter af Cola med en snert af citrus. Har fint løv ala Dild.

Den er hårdfør overfor den danske vinter og er dekorativ i krukke.

Estragon

Har en helt almindelig frank Estragon i krydderurtebedet på knap en halv meter høj. Den har overlevet mange vintre da den står tæt på hækken, ellers er Estragon ikke så vild med den danske vinter.

Har en dejlig og god smag af anis.

Karryplante

En 40-60 cm høj planten med et flot løv og finte gule blomster. Det er en dufturt og du skal ikke bruge den i madlavningen. Den er hårdfør overfor vinterens kulde og trives bedst i sandet jord. Er meget dekorativ i krydderurtebedet og derfor har jeg den med da den ikke bruges til andet, men den er også i risikozonen for at måtte vige pladsen i min lille have til anden krydderurt. Indtil videre lever den.

Japansk Bladmynte

Flot ser den ud, men ærlig talt så er den kedelig i smag.

Men det gør ikke noget, for øjet kan lide den i salaten, og så handler det bare om at tilføje de sprøde og smagsfulde salatblade ved siden af så går salat kabalen op… 

Det er ikke utænkeligt at jeg prøver den en sæson mere.

Koriander

Enten kan man lide koriander eller også kan man ikke. Planten er gavmild med mange blade og fylder godt i krydderurtebedet.

Smager stærkt parfumeret og jeg bruger den flittigt i asiatisk mad.

Mynte

Chokolade Mynte

Dufter ligesom at åbne en æske med ‘After Eight’, smagen er ikke helt den samme. Planten er kompakt busket som som alle andre mynter skal den vokse i afgrænsede jord såsom en krukke, ellers har du den overalt i haven. Bliver omkring en halv meter høj og er robust og hårdfør. Den vokser år for år under rette vækstbetingelser.

Marokkansk Mynte

Er en af de mest klassiske og populære mynter der findes, og derfor er den også i mit bed. Får en masse blade og er vidunderlig at bruge til mangt og meget. Bliver 40-60 cm høj og er vinterhårdfør. Breder sig overalt i haven hvis ikke den sættes i en krukke. Er du til drinks er den perfekt til ‘Mojitos’.

Olivenurt

Er en relativ ny krydderurt herhjemme og den tåler ikke en fuld frost vinter. Kan dog overleve indenfor eller i et drivhus hvor temperaturen ikke kommer under 5 minusgrader.

Har brugt den i salat og på fisk henover sommeren. Er lidt tam i smagen efter min mening.

Oregano

aka Merian

Oregano Cubansk

Har skrevet om denne velduftende plante i foråret på hannesolberg.cocone.dk

De to planter jeg har stående i en nordvendt vindueskarm klipper jeg ned en gang om måneden for ellers ville de være kæmpestore. Den er let at have med at gøre, men jeg har ikke rigtig brugt den til andet en pynt.

Oregano Hot & Spicy

Købte denne Oregano for år tilbage og den trives endnu.

Smagen er mere udbredet end den vilde, men for en der er vant til chili så mangler det ‘hotte’. Bladene er hårede og store af en Oregano at være.

Planten bliver ikke særlig høj – 20 cm deromkring, men til gengæld så klarer den vinteren fint.

Oregano Kompakt

Kaldes også for en Dværgoregano den ikke bliver særlig høj. En smuk kompakt Oregano men yndige små  lilla-rosa blomster. Flot i krukke og vokser som en lille tue.

Bruges den flittigt bliver den bare bedre og mere kompakt.

Oregano-timian

Har købt denne timian for nogle år siden og er ikke helt sikker på der er en plante der indeholder begge.

Bruger bare løs af den sammen med de andre Oregano og Timian.

Oregano Vild

På trods af navnet så er det en af de mest almindelige Oregano varianter. Gror i øvrigt vildt i Grækenland. Planten bliver 35-45 cm høj og får smukke lille blomster. Den er selvsående og kommer igen, igen hvis du sørger for at den ikke får alt for megen vand.

Persille

Persille Blad

Endnu en krydderurt der ikke kan undværes i bedet. Blad persillen bliver pænt høj, omkring 50-60 cm og kan bruges i både salater og madlavning. En nem plante der ligesom alle andre persille varianter er to-årige planter.

Persille Krus

Hvert andet år skifter jeg kruspersillen ud og sætter en ny vinterhårdfør som jeg bruger til alverdens ting. Planten bliver omkring 30-40 cm høj og elsker at blive plukket – den bliver større og mere kompakt af det.

Persille Selleri

Denne persille variant ligner næsten en kruspersille og du passer den på samme vis. Rent teknisk så er den en selleri og bliver ikke særlig høj, kun 15-20 cm. Den milde sellerismag er god i saucer.

Purløg

En af de purløg jeg har i haven blev plantet for rigtig mange år siden og den trives stadig. Den er vinterhårdfør og hvis den bruges flittigt og har rette vækstbetingelser, har man en klassisk krydderurt der kan bruges til mange forskellige ting. Planten varierer lidt i størrelse om den står på friland eller i krukke, plus hvilken slags jord den står i, men den er nem at have med at gøre og bliver 20-30 høj.

Rosmarin

En helt almindelig og klassisk Rosmarin som er helt uundværlig. Får smukke lilla blomster og skal helst stå i fuld sol og ikke for vådt.

En god gedigen sort der aldrig går af mode, især til lam, and og meget andet.

Salvie

Salvie Ananas

Dufter dejligt af ananas med en snert af æble. Bladene er milde og den er god i te, saft og diverse desserter. Også god i salat og madlavning.

Planten er absolut ikke en der overvintre ude, den skal ind hvis du skal have fornøjelse af den sommeren efter. Eller gør som jeg og aflægge en planteskole et besøg og sæt en ny i bedet hver sommer. Bliver ganske høj, en meter eller derover og fylder en del.

Salvie Growers Friend

Er vild med denne her til fisk og kylling.

Planten er knap en halv meter høj og rimelig produktiv med sine blade, som dufter dejligt af salvie.

Sol er vigtig for at den trives godt.

Sar – Peberurt

Den plante jeg har i krydderurtebedet er en vinterhårdfør citron-vintersar som er en variant af Vintersar.

En lille kompakt plante der har små bitte hvide blomster sidst på sommeren. Den pebrede smag er ikke så gennemtrængende. Har derimod en citrus agtig sød smag.

Syre – Rødbladet

Denne  plante som samtidig med Ærteskud, Tagetes og den Japanske Bladmynte.

Den var fin nok i salat, men desværre fik den ikke særlig lang levetid idet sommeren bød på en del hård regn som den ikke kunne lide.

Men jeg har ikke opgivet, så den kommer med næste sæson i haven.

Tagetes

Tagetes Appelsin

Efter en tur i et havecenter faldt jeg over de her to spiselige Tagetes.

Appelsinen smager af appelsin og jeg nippede flittigt af den lige indtil en dag den bare eksploderede i væksten og smagen blev lidt for bitter.

Men flot var planten.

Tagetes Lakrids

En god lakridssmag må denne plante siges at have.

Har du lyst til lakrids, nå nip et par stykker af blade af denne spiselige Tagetes.

Har ikke tidligere haft disse planter, men det er liflige indslag til både salat og som snack… og så er de lette at have med at gøre. Nok vand uden at drukne.

Timian

Timian Appelsin

En aroma af appelsin er der når du rører ved denne timian. Løvet er gråligt og jo mere den bliver brugt, jo mere kompakt bliver planten. Den er egenlig ikke særlig høj, omkring 20-30 cm under rigtige vækstbetingelser.

Ekstra bonus ved denne dejlige timian er at den er hårdfør overfor den danske vinterkulde. Er god i krydderurtebedet eller i en krukke for sig.

Timian Doone Valley

Endnu en citron timian som har guldbrogede blade. Planten bliver ikke særlig høj og bruges af flere som et stykke ‘tæppe’ imellem bede. Bliver 5-8 cm høj og får små lyslilla blomster.

Bruger den mest selv som dekorativ plante imellem de andre urter. Har rigeligt af timian jeg bruger i køkkenet.

Timian Rainbow Falls

Meget almindelig timian i krukker og vindueskarme. Får de der flotte violette blomster med brogede gullige blade.

Smager som timian skal og kan bruges til alt muligt spændende sager i køkkenet.

Timian Silver Queen

Er en god kendis af citron timians og kendes på sine sølvagtige blade.

Dufter gennemtrængende af citron og er perfekt til dressinger, kylling og fisk.

Nem plante i bedet, skal bare trimmes om foråret.

Timian Thymus Serpyllum

Kaldes også alment for Citron-Timian.

Bliver bredere end den er høj, cirka Ø50 cm og 30 cm høj. Violette blomster og smalle blade med stærk citron aroma.

Planten er hårdfør, nem og kan tåle lidt af hvert. Elsker den.

Ærteskud

Disse ærteskud blev plantet i en krukke og herefter var de et delikat pift til salaten dagligt over det meste af sommeren, så den er bestemt værd at have i en krukke udenfor eller i en vindueskarm. Jo mere der høstes, jo flere skud.

Har allerede føjet den til listen over de planter der er med i min haveplan 2018.

Jordbær og andet spiseligt i haven

Copyright © 2017-2018 CHILiKON