Afghan Short aka Afghani


Afghan Short

 er en sjælden Heirloom chiliplante fra Afghanistan. Måske skyldes det at den ikke skulle være særlig spændende at spise i rå tilstand, hvor den har en tør og bitter smag. Til gengæld skulle den få en fantastik stærk smag med et touch af syrlighed ved at chilierne tørres og knuses til pulver.

Planten er middelhøj og 3 af mine planter er mellem 90-100 cm høje hvorimod en enkelt plante der står skjult og i skygge er omkring en halv meter. Den har grønne stilke og blade. Blomsterne er hvide som alle af sorten Capsicum Annuum får. Planten er også hurtig til at sætte frugt, og den er den første som gjorde dette ud af de mange planter jeg har i haven.

Chilierne er fra 7-10 cm lange og de er grønne med røde næser for nuværende. Det vil sige at planten også er hurtig til at modne sine chilier. Tror at jeg kan høste de første helt modne chilier om en uges tid.

Skulle have en styrke på 5-6 omregnet fra SHU 10.000-> 20.000

Afghan Short menes at være en variant fra en original chili som stammer fra Mexico. Det er efterhånden svært at finde ’originalerne’, eftersom der har været dyrket mange varianter siden de første opdagelsesrejsende kom til Syd- og Mellemamerika medtog frø og fordelte dem verden rundt. Chiliens rejse verden rundt har jo stået på de sidste 500 år.

En anden variant er Afghan Long som jeg ikke har kunne finde frø fra så de to varianter kunne sammenlignes – måske er de én og samme.

Selvom der bliver dyrket og produceret chilier i større og større grad i Afghanistan i dag, især i området omkring Mazar-Sharif i det nordvestlige Afghanistan, er det stadig op ad bakke for de hårdtarbejdende afghanske bønder at få dyrket deres jorde med forskellige grønsager og korn. Hovedproblemet er de langvarige krige, konflikter og dårlige infrastruktur som udspringer af de seneste 40 års krigsskueplads og kampen om magten imellem kortsigtede, uvidende og begærlige mænd.

Selvom det vestlige verdenssamfund har forsøgt at rette op på deres del af ødelæggelserne ved at give milliarder af støtte til at genopbygge infrastrukturen, er det som at kaste penge ud af vinduet i mange situationer. Korruptionen er i højsæde i Afghanistan, selv oplyste og veluddannede afghanere, der burde vide bedre, tager sig lidt for godt af ’retterne’.

Afghanistan bliver aldrig opbygget, hvis ikke de forstår at opbygningen skal ske nedefra. Ske ved at bygge et rentabelt landbrug op, såvel som en industri der gør at selv de fattigste bønder og arbejdere har mulighed for at brødføde deres familier, samtidig med at de har overskud til at producere, sælge og eksportere deres varer.  Verden vil også blive et bedre sted for den enkelte, hvis der kunne blive fokuseret på arbejde og handel i stedet for primitiv egoistisk tilraning af midler og magt.

Hvis det kunne lykkedes med at bygge vandkanaler og andet der vil hjælpe til med at dyrke jorden kunne Afghanistan lære meget fra større lande som Kina og Indien med at dyrke chilier og andre grønsager der har en høj og populær afsætning på verdensmarkedet.  Det handler om en tanke- og handle omstilling, hvis blot vi kunne fjerne de der tvinger bønderne til at dyrke andet end godt er på markerne i Afghanistan.

Der sker sikkert fremskridt visse steder i Afghanistan, de er bare så små at der ikke rigtig skrives om det på vores breddegrader.  Det er en tragedie dagligt for mange fattige afghanere at de ikke har andet valg end at overleve dag for dag uden at have råd til at udleve deres drømme og visioner for et bedre liv.

Desværre er det sådan, at politikere og andre med magt altid har skabt tragedierne vi ej helt forstår.

Det er på trods af alle vanskelighederne i Afghanistan helt unikt at have sin egen sjældne chiliplante, og man kan kun håbe på at det en dag bliver muligt for bønderne at etablere en slags andelsforening for at stå stærkere. Lidt ligesom småbønderne gjorde her i Danmark dengang det var svært for dem.  En andelsbevægelse hvor de hjælper hinanden med maskiner samt produktion og afsætning af deres varer i større målestok, så de langsomt bliver rigere og får mulighed for at sætte nye initiativer i gang, der igen vil resultere i at flere kommer i arbejde og får et anstændigt liv at dele med familien. Andelsbevægelserne var også den grobund der var med til at fremme og styrke demokratiet i Danmark.

Tænk hvis en chiliplante kunne fremme demokratiet i et land som Afghanistan.

Afghan Short kan måske gøre en forskel – en dag.