Aji Omnicolor


Aji Omnicolor hører til chilisorten Capsicum Baccatum der især har været dyrket i Ecuador, Bolivia og Peru samt i det nordlige Chilie.  

Aji Baccatum chilier har været nævnt de seneste 4.000-5.000 år i Mellem- og Sydamerika. Det har kloge hoveder fundet ud af.  I denne region af verden er der mange der stadig bruger Aji om chili uanset hvilken chili det er. I min have har jeg udover Omnicolor også Brazilian Starfish, Fantasy White og Hot Lemon som tilhører sorten Capsicum Baccatum.

Baccatum chilier kommer i øvrigt i mangeartede sjove former og ikke kun i facon ala en cayenne.

Aji Omnicolor er en dekorativ plante med mange oprette og farverige chilifrugter der starter ud med at være hvide med lilla antegninger og efterhånden som de modner, bliver gule, orange for til sidst at blive røde.  Chilierne er stærke og har en styrke på 7-8, SHU 30.000-50.000 Mange mener at den oprindeligt stammer fra Peru. Det er en Heirloom plante.  Chilifrugterne har en dejlig frugtagtig duft og er blandt andet god at tørre. Planten kan blive bredere end dens højde som er omkring 60-65 cm. Under rette betingelser kan højden blive over en meter.

Sidste år havde jeg den også i haven og den var en af dem jeg sidst høstede chilier af, og mener at det først skete helt hen i september. Sikkert fordi sommeren var blæsende, kold og meget regnfuld. I år har jeg allerede høstet en del chilier. Frugterne er omkring 6 cm lange og der sidder mange endnu på planten klar til at blive høstet.

, , , , , ,