Seneste uge i haven


Blomster, krydderurter og ny chilibænk

Flere af krydderurterne er nu i blomst og de er helt afgjort dekorative iblandt alle de endnu grønne tomat- og chiliplanter der er flest af. Sidste weekend fik jeg samlet en træbænk for at få styr på de voksende chiliplanter der nu kæmper om de få kvadratmeter der er i haven, og jeg synes at det lykkedes indtil videre…

Ved godt at det måske ikke er så godt at have hele 92 chiliplanter i haven sammen med tomaterne der også fylder godt nu. Men så er det jo så meget større glæde når hortensiaen blomstrer sammen med alle de andre som vises herunder.

Trædesten

Forrige weekend var jeg i Bauhaus Valby for at købe flere sten der skulle have mosaik på til min søns gravsted. Denne gang havde jeg overskud til at stå i kø ved reklamationen for at påpege at det var tredje gang jeg betalte en helt anden pris end den oplyste ved hylden hvor stenene står. Og da det er min tur står tilfældigvis chefen for hele molevitten ved siden af, og da jeg lige har spurgt den stakkels ekspedient om hvorfor der ingen afdelinger på Sjælland der har den trædeflise der er på hans ark af papir med priser på fornævnte sten blander han sig og tjekker på sin computer. Det er sådan at jeg lige havde fortalt at de i deres Vejle afdeling havde rigtig mange af disse trædesten der ligner en stor skive af en træstamme. Han får mit navn og telefonnummer og vil undersøge om det er muligt at få fragtet 3 af disse over til mig. Torsdag ringer så Lars fra Bauhaus og fortæller at han nu står med disse trædesten. Fantastisk siger jeg bare og smider alt hvad jeg er i gang med på min fridag og kører fluks til Valby. Lars er så galant at han bærer dem ud i bilen for mig.

Takker mange gange for ekstraordinær god service og hjælp fra Lars, varehuschef og til Bauhaus Valby.

Gravsted

Finder at det hjælper på tankerne at koncentrere sig om at give min søn det sidste jeg kan, et gravsted der repræsenterer så meget af det han selv holdt af fra naturen af træ, planter og sten.

Egetræ der skal blive til pyramidestolper med timian og husløg imellem. Den store sten med hans navn er fundet men ikke i hus endnu. Det samme er ej heller pigsten der skal afslutte mosaikstenene. Ej heller trædebregner, krybende timian og andre planter der skal stå omkring på gravstedet.

Der er intet som kan opveje tabet af og sorgen efter min søns alt for tidlige død. Det eneste vi kan give ham nu er et pænt gravsted at besøge, et roligt sted at mindes det smukke, intellektuelle og uselviske menneske han var. Han vil for altid være så inderligt savnet af alle os der er så beriget i at have kendt ham. 

Griffelråd

Tomatplanterne er stressede over varmen! Det er hvad jeg har læst mig til efter at have opdaget at flere tomater er ramt er noget der hedder Griffelråd. Det er altså ikke kun landmændene der har det hårdt med tørken, men også alle os små hobbydyrkere af tomater og andre grøntsager. Selvom mine tomatproblemer er små i forhold til det der overgår de fleste landmænd med deres korn og besætninger opstod der alligevel lidt panik da jeg opdagede de her brune ender på flere tomater. Fluks googlede jeg hvorfor de her opstår og hvad jeg kunne gøre ved det. Først var jeg nervøs for at det ville brede sig til alle tomaterne da jeg umiddelbart troede det var et dyr for forårsagede de brune pletter. Gudskelov så er der hjælp at hente.

Tomatplanterne er simpelthen blevet stresset over at stå direkte i solen hele dagen så de er kommet i ubalance med at drikke og få nok mineraler, det er mangel på kalk der er årsagen til at de har fået Griffelråd. Andre årsager til at planter får Griffelråd er: overgødning med for høj koncentrat af kalium og magnesium samt vanding med regnvand hvori der ikke findes ret meget kalk. Gode råd er dyre og jeg var så heldig at min nabo Marianne var inde på hendes terrasse da jeg opdagede det her problem. Hun havde i sin kælder en pose kalk som hun fluks hentede til mig så det var første behandling af tomaterne. Det var aften så jeg måtte roligt vente med at køre i Bauhaus for at hente andet gode råd mod sygdommen, nemlig KalkSaltPeter, som nu er kommet i hus og givet til ikke kun de planter der er ramt men også de andre i haven. Nu venter jeg så bare at det ophører!

Fugle, himlen og andet

Fugle der har en fest bare de får fyldt op i foderstationerne. Himlen der viser maleriske farver. En agurk der er blevet overset og dermed vokset sig kæmpe. De første røde tomater og en måne der lyser op på himlen om eftermiddagen når jeg sidder og nyder en kop vand med telefonen ved siden af. Skabsblomsten som jeg har fået af Malthes mor Anne Mette og som snart skulle få tiny små lilla blomster. Er ikke sikker på den hedder en skabsblomst for jeg kan overhovedet ikke finde den under det navn når den googles. Det var hvad jeg kunne finde på fra ugen i haven denne gang.