Corbaci


aka Sari Tatli Sivri

 Hvis du ligesom jeg handler i de lokale grønthandlere ser du altid poser med disse chilier. Der sælges de for det meste under navnet Sivri.

Det er en Heirloom chiliplante som stammer fra Tyrkiet hvor den blandt andet dyrkes kommercielt. Planten er også vældig produktiv med at sætte chilier som smager frisk og frugtagtige. Mange herhjemme vil nok kalde den for en snackpeber, men det er altså en chili også selvom den kun har en mild styrke på 1-2 ∼ SHU 500 → 1.000.

Planten tilhører sorten Capsicum Annuum som er en af de letteste at dyrke af chiliplanter. De kræver nænsom pleje i begyndelsen af spiringen og herefter en god potte og lidt vand og vupti så står du pludselig med en masse herlige chilier der modner fra grøn, gul, orange for til sidst at blive røde. For at tage frø til næste års såning skal man kun gøre det fra meget modner frugter ellers spirer frøene ikke.

De her 25-30 cm lange slanke og snoede chilier kræver sin sag af planten at bære. Derfor er det et absolut must at at støtte planten med flere pinde og jutegarn til at binde med.

Det er første gang jeg selv dyrker dem i haven og selvom de planter jeg har, er produktive må jeg helt sikkert supplere med et par poser fra den lokale grønthandler da de er afsindige lækre syltede hele eller hakket op sammen med andre chilier i en relish. Har allerede en bestilling fra min niece´s mand der ellers er kræsen med sådanne sager. Skal nok huske at skrive ned når jeg sylter dem næste gang og lægge opskriften op her.

Har læst mig til at andre har forsøgt sig med at tørre chilierne for herefter at knuse dem til en slags paprika pulver. Ved ikke lige om det er noget for mig, tror de er for milde efter min smag, måske sammen med et par lidt stærkere chilier vil de være gode.

Men der er ingen tvivl om at Corbaci er en dejlig chili som man sagtens kan nyde som en snack. Næste gang du er forbi en grønthandler så køb en pose med hjem og smag selv.

Relish

Siden jeg skrev ovenstående om chilien Corbaci har jeg lavet relish af de mange høstede chilier.

Se HER hvordan de syltes.