Henkogte tomater og marmelade


Buet og uskarpt

 bliver billedet når man som jeg glemmer at tage en mikrolinse +10 af kameraet inden der lige bliver taget et billede af de 8 klargjorte glas der er stillet ind i ovnen. Typisk mig!

Med det går nok alligevel for resultatet af indholdet i glassene der det vigtigste ;))

Henkogte tomater

Hvis man som jeg har mange tomater høstet og som ligger og venter på at blive brugt meget snart, og især fordi der ikke længere er plads i fryseren, er det rart at finde nogle store glas frem, så der kan blive gjort et indhug i bunken af tomater.

Det skete så i morges at der blev brugt mange kilo tomater – glemte at veje hvor mange inden de blev proppet i glassene. Men jeg benyttede 8 x 1 liter  KORKEN glas fra IKEA og følgende tomatsorter blev brugt:

 • 8 x Charlie Chaplin
 • 8 x Saint Pierre
 • 16 x San Marzano
 • 16 x Strelka´s Arrow
 • 8 x Ukrainian Purple

Plus 2 kilo tomat mix af:

 • Bitonto
 • Losetto
 • Maskotka
 • Romello

Alle tomater er hakket groft. Nogen bryder sig måske ikke om skindet kommer med så derfor er det også en mulighed at skolde tomaterne og tage skindet af inden. Jeg er ligeglad for når de henkogte tomater skal bruges benytter jeg alligevel en stavblender til at jævne med før saucen bruges til stort set hvad som helst af madlavning.

Der er også proppet hakkede chilier i glassene og her har jeg brugt:

 • 1 x Maule´s Red Stribet Mols
 • 2 x Beaver Dam
 • 4 x Tehrani
 • 1 x Aji Omnicolor

Samt 4 store håndfulde krydderurter:

 • Rosmarin
 • 2 slags salvie
 • 3 slags timian
 • 4 slags basilikum

Derudover er der kommet følgende i hvert glas:

 • 1 stor spsk. Portvin
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. fransk salt med krydderurter

Krydderurterne, chilierne, hvidløg og 1 dl olie proppes i blenderen til det bliver til en pasta.

Fordel denne pasta jævnt i hvert glas efter at have lagt en bund med tomater.

Mas tomater i glassene til 2 cm fra kanten og fyld så op med kogt vand til der er 1 cm til kant.

Hvis du ikke har rigtige patentglas med gummiring må glassene ikke lukkes helt inden de henkoger i ovnen for du risikerer at glassene sprænger. Bruger du derimod samme glas som jeg kan de sagtens lukkes helt da gummiringen sørger for at overskydende damp kommer ud.

Mine 8 fyldte 1 liters glas stillede jeg i bradepanden med vand i bunden i 4 ½ time ved 125 grader til de boblede op langs kanten i glassene. Slukkede ovnen og lod dem stå natten over til de var afkølede.

Stilles køligt og mørkt så kan de holde i hvert fald et år eller mere.

Det er en god og enkel måde at bruge sine tomater på. Det tager selvfølgelig tid med forberedelse, men når de er kogt færdige i ovnen er der ikke andet arbejde med glassene end at tørre dem af og give dem en label.

Hjemmelavede henkogte tomater er vidunderligt at have på hylden til en kold vinter og man lige får lyst til at lave en gryderet med masser af sommer i.

3 slags tomatmarmelade

Fik på min fridag i torsdags kreerede marmelade af tomater og chili. Kan ikke huske hvornår jeg sidst har lavet sådan noget. Men mine øjne faldt på en plain opskrift fra Dansukker på tomatmarmelade. Den blev straks til ændret fuldstændig. For det første stod der at man skulle bruge 1 kg syltesukker til 1 kg tomater, hvilket jeg fandt lige i overkanten og derfor halverede. Som altid kan jeg ikke følge en opskrift uden at ændre på den, så der røg mange andre sager i marmeladerne. Alle mine opskrifter er lagt ud som PDF og kan derfor let hentes og printes direkte HER

Marmelade opskrifterne kan du også hente direkte ved at trykke på navnet under billederne.

, , , , ,